Hoe Topinsect gebruiken?

Topinsect-insecten moeten altijd ontdooid zijn vooraleer ze als voedsel aan de dieren kunnen gegeven worden. Een nog bevroren insect kan maag- of darmkrampen veroorzaken.

Het is ook belangrijk dat je niet meer insecten ontdooit dan het dier eten kan. Als er teveel insecten gegeven worden en ze blijven een dag liggen, dan neemt de kwaliteit van het voeder zeer snel af.

Hoe Topinsect-insecten ontdooien?

- De insecten kunnen gewoon in een dunne laag in een warme ruimte gelegd worden en zijn meestal al ontdooid na een kwartiertje.

- Wil je dat het sneller gaat, dan doe je de insecten in een keukenzift met fijn gaas. Houd deze vervolgens onder de kraan en overspoel ze met koud of lauw water.

Hoe ontdooide Topinsect-insecten voederen?

Voor vogels, reptielen en amfibieƫn:

- Gebruik altijd propere schalen of potten.

- Plaats de insecten niet in de zon of onder de lamp in een terrarium, en overdek de schalen zodat ze in de schaduw staan. Reden hiervoor is dat de hogere temperatuur het voer uitdroogt en het afbraakproces (rotting) versnelt, en dit zeker vanwege het hoge eiwitgehalte. Een biefstuk in de zon blijft immers ook niet lang eetbaar.

- Bij zeer warm weer is het aan te raden om meerdere keren per dag kleinere porties te voederen.

Voor vissen:

- Eenmaal ontdooid kunnen de Topinsect insecten zo in het aquarium of de vijver gegooid worden.

- Hier geldt ook de regel: voeder nooit meer dan nodig, insecten die niet direct opgegeten worden zinken naar de bodem en kunnen dan rotten.

Hoe Topinsect-insecten transporteren?

Het is belangrijk dat Topinsect-insecten niet ontdooien tijdens het transport van de winkel naar de diepvries bij u thuis. Ontdooien en terug invriezen is nooit goed voor de kwaliteit van het voeder.

Een kleine koelbox met wat koelelementen is een perfecte oplossing. Als de koelbox vergeten werd kan je ook altijd vragen aan de winkelier om de Topinsect doosjes in te pakken in een dikke laag krantenpapier. Voor een kort transport is dit vaak al voldoende om ontdooien te voorkomen. Eenmaal in de wagen, best in de koffer plaatsen zodat er geen zon aan kan.