Pinkies zijn de meest gebruikte diepgevroren insecten. Als men de keuze laat aan vogels dan gaat hun voorkeur vaak naar dit insect. Het is een made met een zachte huid en ze is ook lekker. Pinkies zijn de larven van de groene vleesvlieg. De naam pinkies komt van het Engelse “pink” wat staat voor roze, want wanneer de maden zichzelf reinigen voor ze tot verpoppen overgaan dan nemen ze een roze kleur aan.

De groene vleesvlieg (Phaenicia sericata) is een algemeen voorkomende vlieg.

De vier stadia van het insect zijn: vlieg – ei – larve – pop

De vlieg kan tussen de 10 en 14 mm lang worden, en is te herkennen aan de metaalachtige blauwgroene of gouden kleuring met zwarte noteringen op de rug. De groene vleesvlieg leeft vooral als larve (made) van vlees van dode dieren.

Door de eigenschap van de larven om vlees op te eten, worden die larven gebruikt bij mensen die slecht helende wonden hebben. De larven worden op de huid gezet om het rotte vlees op te eten (madentherapie).
Om deze reden is het niet aan te raden om levende pinkies aan dieren te geven; want wanneer de larve niet stuk gemaakt is in de bek, kan ze inwendig nog schade veroorzaken zoals kropperforatie bij jonge vogels.


Vooraleer de pinkies verwerkt kunnen worden op onze installaties moeten deze perfect zuiver zijn. Dit wil zeggen dat het voedsel waarop de larven gekweekt worden niet meer aanwezig mag zijn in de larve. Ook dit gebeurt via een natuurlijk proces want in de natuur stopt een larve met eten om tot de volgende fase in zijn bestaan, namelijk de pop, over te gaan. Zodoende komt alles neer op een perfecte timing en organisatie.

Door het koken en het schokvriezen op onze installatie worden de pinkies ontdaan van alle bacteriën en worden ze quasi steriel. De restfractie bacteriën en schimmels zit ruim onder de normen die gelden voor menselijke en dierlijke voeding. Dit wordt opgevolgd door frequente controle via analyse. Door het dubbele proces worden de pinkies ook beter verteerbaar.