Waarom Topinsect?

In de natuur zoeken alle vogels (insecten- en zaadeters), reptielen, amfibieƫn en vissen verschillende soorten insecten als eigen voedsel of om hun jongen te voeden. Dit zijn ze ingegeven door hun instinct dat gevormd werd door duizenden jaren evolutie. Het is een onbewuste intelligentie die werkt als een extra zintuig, bepalend hoe elke soort handelt. Het resultaat van constant aanpassen aan klimaat, omgeving en beschikbaarheid van voedsel. Om dieren in gevangenschap perfect te kunnen kweken moet men dus proberen om hun natuurlijke biotoop en voedsel zo goed mogelijk na te bootsen. Daarom zijn insecten zo belangrijk voor een goede kweek.

Insecten zijn uitzonderlijk voedzaam door het hoge gehalte aan eiwitten. Het aminozuurprofiel van deze eiwitten leunt zeer dicht aan bij dit van vogels. Opgroeiende jongen vragen veel van deze eiwitten, niet alleen voor de opbouw van spiermassa en organen, maar ook voor het vormen van het verenkleed. Pluimen hebben namelijk een eiwitgehalte van 82 Dit betekent dat insecten dus ook tijdens de rui niet mogen ontbreken in het menu.

Om bovenstaande beweringen te staven, hebben wij Topinsect insecten laten analyseren door de Universiteit van Gent (dienst Prof. Dr. Ir. A. Huyghebaert). Deze stellen wij hieronder ter beschikking aan de liefhebber. Meten is weten, gissen is missen! Ter vergelijking wordt ook de waarde van rundvlees weergegeven.

Uit deze analyse blijkt dat insecten ook veel vocht bevatten. Om een goede en gezonde groei te verkrijgen moeten jonge dieren veel vocht kunnen opnemen. Gecombineerd met het hoge eiwitgehalte van insecten zijn ze als het ware flesvoeding voor jonge vogels en andere dieren.