Insecten als voeding voor vogels

In de natuur zijn de vogels de hele dag bezig met het zoeken naar voer. Vanwege hun snelle stofwisseling en hoge lichaams-temperatuur hebben ze veel energie nodig. Vogels zijn niet goed in staat om bij acute honger hun vetreserve aan te spreken; dus een vogel die een dag niet kan eten, komt binnen 24 uur in ernstige stofwisselingsproblemen. In de natuur komen de dieren een zeer gevarieerd menu tegen met daarin als belangrijk onderdeel insecten, wormen, eieren van andere vogels, vruchten en wat zaden. Zeker 20van het menu bestaat uit dierlijke producten en slechts een klein deel is zaad.

De vogels in onze huiskamer krijgen echter voeder voorgeschoteld wat kant-en-klaar te koop is en ook als “volledig” voeder verkocht wordt, en dat is zaad. Als vogels jong zijn, dan hebben ze het geluk dat er nog wat eivoer in het menu zit of ze worden met een eiwitrijk papje grootgebracht. Maar eenmaal ze uitgegroeid zijn en zelf-standig eten staat er alleen nog op het menu: zaad. Alle vogels hebben elke dag dierlijk eiwit nodig om belangrijke essentiële aminozuren, vit A en vit B1 en B12 binnen te krijgen. Het aminozuren-profiel van insecten is vrij gelijk aan dat van pluimen (= 90 eiwit). Zonder deze stoffen, die niet in plantaardige producten zitten (zoals zaden), gaan de vogels gebreken vertonen. De broodnodige eiwitten halen ze uit hun eigen spieren (vermageren), de inwendige organen vervetten ( slechte conditie, benauwd), epileptische aanvallen treden op (tekorten van vit B1 met effect op het zenuwstelsel) en infecties slaan toe (zonder vit A geen weerstand).

Iedere categorie van vogels eet insecten als hoofd- of als bijvoeder

Zaadetende vogels

In de vrije natuur voeden de meeste zaadetende tropische vogels zich hoofdzakelijk met rijpe en halfrijpe zaden en daarnaast ook met insecten. Af en toe worden zij zelfs door de voeding die ze aan hun jongen geven, echte insecteneters. Ook in gevangenschap vormen zaden echter het hoofdvoedsel voor het merendeel van de soorten, maar ook dan zullen ze het hele jaar over dierlijk voer moeten kunnen beschikken en uiteraard in bijzonder gedurende de broedperiode.

Zaadetende vogels vormen het merendeel van de hobbydieren. De volgende soorten eten insecten of kunnen het aangeleerd worden.

- Europese vogels (wildzang)

- Tropische vogels

- Kleine en grote parkieten (bv de blauwvleugelparkiet…)

- Gedomesticeerde vogels zoals kanaries.

Insectenetende vogels

Uiteraard zijn insecten het hoofdvoedsel van deze vogels.

Insecteneters komen van over heel de wereld, Europees en tropisch.

Fruitetende vogels

Beo’s zijn gek op Topinsect insecten.

Watervogels

Het menu van watervogels zoals eenden enz. is zeer breed maar dagelijks worden er insecten gegeten. Vooral in de eerste dagen na het uitkippen zijn insecten onontbeerlijk voor de jonge kuikens. Geen insecten heeft vaak de dood als gevolg.

Vleesetende vogels

Het lijkt logisch dat vleesetende dieren dierlijk voedsel nodig hebben, maar het is toch wonderlijk dat bij roofvogels ook insecteneters bestaan zoals de wespendief (80 van zijn voeding bestaat uit insecten). Het is ook bekend dat de kleine soorten roofvogels insecten eten.